Belgisch rijbewijs

Deze gids voor Belgische rijbewijzen legt uit wie zijn rijbewijs in België mag gebruiken, wie zijn buitenlands rijbewijs moet inwisselen voor een Belgisch rijbewijs en wat u moet doen als u in België een Belgisch rijexamen of praktisch rijexamen moet afleggen.

Belgische rijbewijs updates 2017

De Belgische regering heeft wijzigingen aangekondigd in de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Belgisch rijbewijs, die naar verwachting op 1 oktober 2017 operationeel zullen worden. Wijzigingen omvatten een rijvereiste van negen maanden (in plaats van drie maanden) voor nieuwe bestuurders voordat ze de officiële test kunnen afleggen, die ook meer manoeuvres en GPS-vaardigheden zal omvatten. Chauffeurs die leerlingen privé willen opleiden, zoals ouders, zullen dat pas kunnen na het volgen van een cursus; ofwel een driecursus op een particuliere rijschool of een cursus van een onafhankelijke instructeur. Als gevolg van de strengere regels melden rijcentra een toename van aanvragen voor Belgische rijbewijzen.

Vanaf 2017 zal Brussel een verbod opleggen aan vertalers in rijbewijstests in een poging de consistentie van de vertolking te verbeteren. In plaats daarvan zullen vooraf opgenomen en goedgekeurde vertalingen beschikbaar zijn voor alle vragen in de meest gesproken talen, zoals Engels, Duits, Spaans, Pools, Turks, Arabisch en Italiaans.

Vanaf maart 2017 kondigde het Vlaamse Gewest aan dat de theoretische rijbewijzen enkel in het Nederlands kunnen worden afgelegd, of met de hulp van een tolk enkel voor Frans, Duits en Engels. De kosten variëren van EUR 50-90 voor de hulp van een tolk, afhankelijk van de test.

Vanaf juni 2017 is het ook moeilijker geworden om de theoretische toets te halen; vijf punten worden in mindering gebracht voor ernstige fouten, in plaats van eerder één. Koop België Rijbewijs
Is uw rijbewijs in België geldig?

De landen van de Europese Unie hebben overeenkomsten met België die buitenlandse EU-rijbewijzen erkennen en hun burgers in België laten rijden. Similiarly, niet-EU-chauffeurs kunnen ook in België rijden met hun buitenlandse rijbewijs, hoewel in sommige gevallen een internationaal rijbewijs kan worden aangevraagd, dus neem contact op met uw thuisland.

Maar bestuurders van buiten de EU moeten hun buitenlandse rijbewijs meestal inwisselen voor een Belgisch rijbewijs na zes maanden of eenmaal geregistreerd als Belgische ingezetene. Lees verder om erachter te komen of u uw buitenlandse rijbewijs moet inwisselen en lees meer over de regels voor rijden en parkeren in België.

EU-rijbewijs in België

Expats die naar België verhuizen vanuit landen vanuit de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte (EER – EU plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein) hoeven hun rijbewijs niet in te wisselen. Het wordt echter aanbevolen om nationale rijbewijzen te registreren bij de rijbewijsafdeling van het plaatselijke gemeentehuis in geval van verlies of diefstal. Als een rijbewijs uit een EER-land verloren of gestolen wordt, is de vervanging een Belgisch rijbewijs voor degenen die een verblijfsvergunning hebben aangenomen. Het is ook mogelijk om een EER-licentie in te wisselen voor een Belgisch equivalent, indien u dat wenst, dat kan dienen als een lokale vorm van identificatie. Koop België Rijbewijs.

EU-rijbewijzen zijn doorgaans 10 jaar geldig, maar als u in het bezit bent van een rijbewijs voor het leven (d.w.z. een rijbewijs met een onbeperkte geldigheidsduur) dat is afgegeven door een ander EU-land, moet u mogelijk uw rijbewijs twee jaar na de officiële registratie van uw woonplaats in België verlengen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.